Банкеръ Daily

Новини

Близо 6.5 милиона лева спестили клиентите на „Овергаз Север” ЕАД във Велико Търново от началото на годината

Газифицираните потребители във Велико Търново са спестили 6.5 милиона лева от началото на годината, заменяйки конвенционалните енергийни източници с природен газ. Икономиите са заради ниската цена на синьото гориво в сравнение с останалите суровини, като нафта и мазут. Това са изчислили от „Овергаз Север” ЕАД
В момента битовите клиенти на дружеството в града плащат 8.5 стотинки за един киловатчас енергия, произведен с природен газ, а стопанските потребители – от 6.6 до 8.1 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. За сравнение същото количество енергия, произведено с мазут, струва в момента 11.0 стотинки, с електричество – 14.8 стотинки, а с нафта – 15.6 стотинки.
Разчетите на компанията показват, че най-големи са икономиите в промишления сектор – близо 5 милиона лева. Сред 19-те газифицирани предприятия в Старата столица е и един от най-големите потребители на природен газ в България – производителят на пиво и безалкохолни напитки „Болярка ВТ” АД. В публичния сектор спестената от 77 обществено административни сгради сума е близо 1.2 милиона лева.
Градската мрежа във Велико Търново е дълга 115 километра и е четвъртата по големина в страната след София, Варна и Стара Загора. Към газовата инфраструктура на „Овергаз Север” ЕАД в града са присъединени и 1360 домакинства. Всяко от тях спести средно по 67 лева месечно от началото на годината, защото замени отоплението на електричество с природен газ. Общата икономия на домакинствата от началото на годината е близо 365 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във