Банкеръ Daily

Новини

Близо 580 хил. растения канабис бяха изкоренени в САЩ

Голяма операция по разкриване на незаконни плантации с канабис приключи с изтръгването на 578 хил. броя растения в национални паркове и гори в западната част на САЩ. Находката е за над 1 милиард долара, съобщават световните агенции, цитирайки американското министерство на правосъдието.


Операцията продължи два месеца. Тя започна на 1 юли в седем щата - Калифорния, Аризона, Айдахо, Невада, Орегон, Юта и Вашингтон. Най-много растения са открити из 96 ниви в Калифорния. Там са били засадени 484 хил. растения.


Конфискувани са стотици метри маркучи за напояване и килограми торове и пестициди. Арестувани са и 14 души.


Канабисът се употребява по различни начини. В повечето части на света това е просто растение. Обикновено се отглежда заради здравите си влакна, високата скорост на растеж и мазнините в семената. От някои сортове коноп (канабис) може да се добива и марихуана.


В миналото части от растението са се използвали за направа на облекло, на въжета използващи се в мореплаването, както и по нивите. Там, където е имало канабис почти не е имало подземни вредители - сляпо куче, попово прасе и други.


Конопът е едно от първите растения облагородени от човека още от времето на Неолита, вероятно в Азия. Впоследствие заедно с миграциите и военните кампании се е разпространил на всички континенти.


Маслото извлечено от конопени зърна има сикативни свойства (способства бързото изсъхване), за разлика от лененото. Прилага се при производството на бои, лакове, мастила и други. Конопът се използва за различни видове хартия. По специално за хартия за банкноти, хартия за цигари. От конопените фибри се правят кълчища за изработката на и технически продукти с висока здравина и износоустойчивост.


Конопената вата е много добър топлинен изолатор, конкурент на минералните вати, защото не поставя здравни проблеми ( азбестът и минералната вата са канцерогенни заради много късите фибри от които се състоят и които навлизат дълбоко в бронхите). Най-големият производител на изолации от коноп се намира в Изер (Франция).


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във