Банкеръ Daily

Новини

Близо 53 000 недекларирани евро са задържани от митничари на Аерогара София

Близо 53 000 недекларирани евро са задържани от митничари на Аерогара София при два отделни случая.


Общо 37 840 евро са открити в ръчния багаж на А.Х., който пристигнал с полет на нискотарифна компания от Белгия, където пребивавал постоянно. Пътникът минал през зелен коридор и обяснил на митничарите, че пренася сума под лимита. При щателната митническа проверка обаче било установено, че пренася многократно по-висока сума. В обясненията си А.Х. опитал да обясни, че парите са служебни и са предназначени за фирмени дела.


Други 14 650 евро били открити в чантата на Н.А., български гражданин, постоянно пребиваващ у нас, който пристигнал с полет от Тел Авив. Той чинно преминал през bdquo;червения коридорrdquo; и попълнил декларация за 35 000 евро, които показал на митничарите. При проверката на ръчния му багаж обаче бил открит плик с още валута. За него Н.А. обяснил, че декларирал сумата, необходима му за покупка на недвижим имот, но не знаел, че и предвидените за режийни пари трябва да се обявяват.


На двамата пътници са съставени актове по Валутния закон.


От Агенция bdquo;Митнициrdquo; напомнят, че при преминаване на държавната граница на България валута с обща равностойност над 10 000 евро включително следва да се обявява пред митническите органи. На деклариране подлежат всички парични средства над лимита, които се пренасят в брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във