Банкеръ Daily

Новини

БЛИЗО 250 ЛИТРА НЕЛЕГАЛЕН АЛКОХОЛ СА ОТКРИЛИ МИТНИЧАРИ ПРЕЗ ЮНИ

Общо 190 000 литра нелегален високоградусов алкохол от различни видове, над 66 500 литра спирт, 2,4 милиона литра вино и 130 000 литра виноматериал, са открили митничари на територията на Кулата, Кюстендил и Бургас приз юни.
При една от проверките митничарите са натъкнали на търговски обект, който предлагал вино и ракия в петлитрови необозначени бутилки. Оказало се, че задният вход на магазина осигурява бърз достъп до намиращ се наблизо данъчен склад. Проверяващите намерили над 190 литра наливна ракия в паркиран зад магазина автомобил, а наред с другите нарушения в склада били установени над 180 000 литра ракия, погрешно заведени като суровина.
В района на Бургас мобилните групи проверили малък винопроизводител. Установено е, че в обекта се съхранява високоалкохолна течност в нарушение на акцизното законодателство. Според намерените количества вино производството надхвърля 1000 хектолитра. Това е законовото ограничение, което производителите не бива да надхвърлят, ако желаят да запазят статута си на малки винопроизводители и да се ползват от предвидените облекчения.
При проверка на търговски обект, отново в Бургас, митническите мобилни групи са установили 960 къса цигари без бандерол и с надписи „Duty free” от марките Capital Filter Kings, Super Graud, Goldmans, Slims 100s /без надпис/. Открити са и туби с общо 95 литра бяла и жълтеникава прозрачна течност с неясен произход и висок алкохолен градус.
Само в един от проверените 11 обекта не са констатирани нарушения. Част от случаите са предадени за допълнителни проверки на Дирекция „Последващ контрол”.
Резултатите от проверката показват, че в своята дейност лицензираните складодържатели допускат множество нарушения. Често липсват одобрени уреди за измерване и автоматизирани системи за отчетност. Продукцията, за която вече е платен акциз, се смесва с тази, за която предстои плащане, дневниците за суровините и готовата продукция не се водят достатъчно прецизно, коментират експертите и допълват, че такива констатации водят след себе си сериозни имуществени санкции.
Според Закона за акцизите и данъчните складове глобите варират между 5000 и 10 000 лева, а при повторно нарушение – между 10 000 и 50 000 лева. Предвидено е и отнемане на лиценза на данъчния склад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във