Банкеръ Daily

Новини

БЛАГОЕВГРАД Е ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ СТРУМА

Международният икономически форум “Струма” ще се проведе на 21 и 22 май в сградата на Американския университет в Благоевград. Съорганизатори на инициативата са Български икономически форум и Община Благоевград.
Събитие от подобен ранг се организира за първи път в Югозападна България. Целта на форум „Струма” е да се утвърди като ежегодна среща на бизнеса и администрацията от централно, областно и общинско ниво за обсъждане и оценка на икономическите процеси в региона. „Очакваме ежегодното провеждане на форума да повиши интереса към Югозападния район за планиране, да съдейства за създаване на трайни партньорства и нови контакти между фирмите”, каза Георги Табаков, председател на Български икономически форум.
На Международния икономически форум „Струма” ще присъстват над 300 представители на бизнеса, държавните и общински администрации и неправителствения сектор от Гърция, Сърбия, Македония и България.
Тазгодишното събитие включва 9 пленарни сесии, разпределени в два дни. Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани, са: стимулиране на бизнеса в условията на глобална рецесия, транспортна и логистична инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, перспективи пред развитието на леката промишленост, туризъм, възможности за финансиране на бизнеса чрез усвояване на програми на ЕС и други.
Форумът ще бъде открит на 21 май от 16:30 ч. За участие в официалната церемония са поканени министър-председателят Сергей Станишев, министрите Петър Димитров и Пламен Орешарски, както и председателите на Камарата на индустриалците в Северна Гърция и на Съюза на стопанските камари на Македония. Присъствието си вече е потвърдил заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Участие ще вземе и кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който е и домакин на събитието.
Основната част от програмата е предвидена за следващия ден, когато участие ще вземат министрите на регионалното развитие и благоутройството Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев.
В сесията, посветена на Възможностите за финансиране на бизнеса презентации ще направят Елен Георгиев, главен изпълнителен директор на International Asset Bank и Ваня Радева, директор в Банка ДСК, както и Боряна Пенчева, директор Дирекция „Управление на проекти от ЕС” в Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във