Банкеръ Daily

Новини

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа се размина на крачка с оправдателна присъда

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа се размина на крачка с оправдателна присъда по обвинението в корупция, повдигнато през 2009 година. Тогава той беше арестуван зрелищно в центъра на София заедно с бизнесмена Росен Маринов, с когото са бивши колеги от МВР в Кърджали. Според обвинението Мустафа посредничил в предложен от Маринов откуп на тогавашния шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. Срещу сумата от 150 000 лева шефът на ИАРА трябвало да оттегли жалба във Върховния административен съд за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Конкурсът за доставката им бил спечелен от фирмата на Росен Маринов Автоинженеринг холдинг груп ООД,
Мустафа беше отстранен след този случаи от длъжност. След оправдателна присъда на първа инстанция и потвърждаването й на втора Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане заради пропуски, игнориране на доказателства и логически неиздържани фактически констатации в протестирания от прокуратурата акт на Софийски градски съд.
Незнайно как процесът стигна до третата инстанция за по-малко от година. На втората инстанция Маринов получи все пак от немай къде условна присъда. На практика обаче Софийският градски съд потвърди оправдателната присъд в пълен разрез с доказателствата по делото, включително набавените чрез СРС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във