Банкеръ Daily

Новини

БФБ получи приз

За първите шест месеца на тази година оборотът на Българската фондова борса е близо 400 млн. лева. Също толкова са и изтъргуваните ценни книжа. Сделките, които са сключени на пода на борсата за първото полугодие, са 25 605. Тези резултати звучат оптимистично, като се има предвид, че подобни резултати бяха отчетени за цялата минала година. Според брокери това оживление на борсата се дължи най-вече на компенсаторните инструменти.
Впечатление прави и непрекъснатото нарастване на фондовия индекс СОФИКС, който за две години отбеляза четирикратен скок. По този повод икономическият министър Николай Василев връчи грамота на членовете на БФБ, с която им се признава приносът за развитието на капиталовия пазар и на икономиката като цяло. Василев също не остана с празни ръце. Той получи от изпълнителния директор на борсата Георги Драйчев акция от 100 лв. на Русенска сконтова банка.
Вицепремиерът заяви, че всъщност наградата е за всички участници на фондовия пазар, тъй като те са основните виновници индексът да се покачи така бързо. Той наблегна, че има още какво да се желае от капиталовия пазар. Николай Василев предупреди, че ако няма реално развитие на икономиката в бъдеще, индексът ще спре своя ръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във