Банкеръ Daily

Новини

БФБ Е НА 9-ТО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ФИРМЕНИ ДЕБЮТИ

Българската фондова борса (БФБ) се нарежда на 9-а позиция в Европа по осъществяващи фирмени дебюти и първични публични предлагания на акции за тримесечието.
На първото място в класацията е Лондонската фондова борса, където през второто тримесечие на годината са били листвани 36 нови фирми. На втора позиция се нарежда варшавската фондова борса с 20 дебюта, следвана от норвежката фондова борса с 15. С по 14 дебюта за тримесечието са били силно конкуриращите се борси Евронекст и ОМХ, следвани от Борса италиана и Немската фондова борса, съответно с 12 и 11 дебюта за тримесечието.
В периода април-юни 2007 година на родната фондова борса са предлагани за първи път акции на Каолин, Корпоративна търговска банка, Първа Инвестиционна Банка и изба Тодоров.
След нас, в престижната класация, остават Швейцарската и Виенската борси.
В момента около 20 компании са заявили интерес да станат публични чрез листване на фондовата борса. Това са Нетинфо, M3 Communications Group, Българска издателска компания, Енемона, Лев инс, Херти, Трейс Груп Холд, Инвестбанк и други.
Пазарната капитализация на Българска фондова борса достигна 23.3 млрд. лв., като двадесетте най-големи компании на родния ни пазар отговарят за близо 71 на сто от нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във