Банкеръ Daily

Новини

Безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома болница Царица Йоанна - ИСУЛ

Безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома ще има на 10, 24 и 25 март в Университетската болница Царица Йоанна - ИСУЛ в София, съобщиха от лечебното заведение. Консултациите ще бъдат от 12.00 до 20.00 ч. в консултативния кабинет по очни болести в Диагностично-консултативния център на болницата. Желателно е предварително записване на телефонни номера 94 32 225 и 94 32 564 от 8.00-13.00 ч., посочват от болницата.
Прегледът включва и измерване на очно налягане. При повишени стойности ще се определя периферно зрение и при необходимост ще се изследва очното дъно.
Безплатните прегледи са по повод Световната седмица за борба с глаукомата, която се организира всяка пролет от Световната асоциация по глаукома.
Глаукомата е втората причина за зрителна инвалидност и слепота у нас, в Европа и в света. В България има над 70 000 пациенти с глаукома. В Клиниката по очни болести към ИСУЛ годишно се лекуват средно 400 пациенти, други се обслужват в амбулаторни условия.
Ранното откриване и редовната терапия на глаукомата са решаващи за предотвратяване на загубата на зрение, което тя причинява. Рискови фактори за глаукома са повишено очно налягане, фамилна обремененост, сърдечно-съдови заболявания, патологичен липиден профил, тютюнопушене, възраст над 50 години.
Глаукомата може да засегне всяка възраст и в началото на проявата й липсват симптоми, по които тя да се открие без специализиран преглед, уточняват от болницата. Препоръчва се до 50-годишна възраст профилактичните прегледи
да се извършват веднъж годишно, а над тази възраст - два пъти годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във