Банкеръ Daily

Новини

БЕЗ РЕЗУЛТАТ ПРИКЛЮЧИХА ПРЕГОВОРИТЕ С УЧИТЕЛИТЕ

Без резултат приключиха и днешните преговори в Министерството на образованието и науката със синдикатите. Учителската стачка продължава. В 16.30 започва поредният протестен митинг на учителите на площад „Независимост” в София, предаде Дарик радио.
Днешните преговори продължиха повече от четири часа и половина и бяха закрити за журналисти. Според Крум Крумов, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” за пореден път на срещата не са били представени разчети от страна на просветното министерство и това на финансите за икономиите в сферата на образованието. Разменяхме си някакви цифри, каза още Крумов.
Аспарух Томов от Независимия учителски синдикат към КНСБ допълни, че продължава да виси упоритостта на финансовото министерство, всякакви увеличения да бъдат балансирани със съкращения в системата, нещо, което синдикатите не приемат.
Поне изчислихме стартовите позиции на двете страни, каза Томов. Според него за 100-процентното увеличение на учителските заплати 599 милиона лева са необходим, а правителството е готово да отпусне 295 милиона. Утре преговорите ще продължат в 14.00 часа и в тях ще участва Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, със свои експерти.
Числата с натрупване за увеличение на учителските заплати от 1 юли 2008 година на синдикатите са 1 465 356 000 лева, а предложението на министерството е 962 836 875, каза министърът на образованието Даниел Вълчев

Facebook logo
Бъдете с нас и във