Банкеръ Weekly

Новини

Бермудските острови са рай за пране на пари, предупреждва HSBC

Десетки хиляди жители на Бермудските острови се намират в опасност от въвличане в схема за пране на пари. Това заяви Рафаел Саймънс, топ експерт по измами в HSBC Bank Bermuda.


Според него, те стават парични мулета, които позволяват собствените им сметки, да бъдат използвани за прикриване на имущество, придобито от престъпна дейност. Особено уязвимите групи са тези на самотните и безработните. Мулета често са подбирани, за да получат пари в банковите си сметки. След това ги изтеглят и ги превеждат в чужбина. Това е класическият вариант за пране на пари, само че мулето, обикновено не осъзнава това, което е направило, докато не стане твърде късно, посочва още експертът на HSBC.


Престъпленията от този род нарастват все повече в САЩ и Обединеното кралство. Това е проблем и тук, в Бермуда, във всички банкови институции, допълни още Саймънс. Има толкова много различни подходи и толкова много различни видове на тези измами и истории с мулета. Вариантите са много оригинални, и включват дори романтични схеми, при които хората мислят, че се влюбват в измамницити, коментира още експертът на HSBC


Според него един от най-популярните модели в момента са романтичните измами. Много от тях започват от Facebook или сайтове за запознанства. Перачите на пари най-често се свързват с жертвите си чрез социалните мрежи и изпращат покана за приятелство. След това започват разговор с безобидни въпроси като например дали сте мъж или жена Тогава измамникът съчинява история, която най-често е трогателна и драматична. Така събеседникът се въвлича все повече в личния му живот. В следващия момент се представя ситуация, при която трябва да се направи парична транзакция. Тя предвижда мулето да приеме определена сума пари в своята банкова сметка и да ги препрати. Но парите са придобити от незаконна дейности - измами с кредитни карти, търговия с наркотици или оръжия. Мулето, без да знае, прикрива произхода им и ги изпраща към друга сметка в чужбина или чрез Western Union.


Жертвите често се възнаграждават от измамника. Саймънс дава пример със следната ситуация Той ще каже, очаквам 10 000 хил. долара, изпратете ми 9 000 хил. и задръжте 1 000 за себе си и си купете нещо хубаво, защото искам да изглеждате наистина добре, когато дойда да ви видя.


При друга форма на измама се използват студенти и безработни, търсещи работа. Саймънс разкрива, че е виждал най-различни жертви, които са били използвани за пране на пари. За престъпниците няма значение възрастта, пола, расата, вярата. В схемите са участвали от обикновени разносвачи на пица до хора с висше образование, адвокати, лекари. За измамниците няма значение и банката, но много голяма част от схемите минават през бермудския клон на британската банка.


От HSBC Bank Bermuda предупреждават хората да бъдат изключително внимателни, когато става въпрос за техните финанси и да не се доверяват на непознати или хора от интернет пространството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във