Банкеръ Weekly

Новини

Берлускони: Невинен съм и ще се боря

Решението е неправдоподобно, представляващо безпрецедентно насилие, насочено към премахването ми от политическия живот на страната. Това заяви бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони по повод произнесената срещу него присъда от 7 години лишаване от свобода. Възнамерявам да се противопоставя на това, защото аз съм абсолютно невинен, заяви още бившият премиер.


Той получи и доживотна забрана да заема държавна служба, след като бе признат за виновен по обвинения за платен секс с малолетна и злоупотреба с власт за прикриване на престъпно деяние.


Адвокатите на Берлускони отрекоха обвиненията и заявиха, че ще обжалват присъдата. Малко вероятно е обаче 76-годишният политики да отиде зад решетките, тъй като италианското законодателство позволява домашен арест за лицата над 70 години. Берлускони има право на две обжалвания, които могат да отнемат години.


Той все още има своето място в Сената, но не е заемал управленска роля след като подаде оставка като министър-председател в края на 2011 година. Въпреки това присъдата може да дестабилизира младата управляваща коалиция, ръководена от лявоцентристката Демократична партия, която се бори да прокара така необходимите икономически мерки в страната. Подкрепата на Берлускони, който все още оглавява основната дясноцентристка партия в Италия, е от съществено значение за успеха на голямата коалиция.


Случаят на екс премиера датира от май 2010 г., когато Берлускони е позвънил в полицията в Милан, за да събере информация за мароканкара Карима Ел Махруг, непълнолетна танцьорка в нощен клуб с прякора Крадец на рубинено сърце (Ruby Heart-Stealer), която е била задържана по обвинение в кражба на пари. Прокуратурата твърди, че Берлускони притиснал полицията да освободи жената, за да не се разкрие, че е платил за секс с нея, когато то е била на 17 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във