Банкеръ Weekly

Новини

Березовски е починал вследствие на обесване

Березовски е починал вследствие на обесване. Това сочат резултатите от направената аутопсия, предават световните агенции. Той бе открит мъртъв наnbsp; 23 март в дома си в графство Съри във Великобритания. Първоначалната версия бе, че олигархът е бил удушен. Разследващите органи не уточниха дали 67-годишният бизнесмен се е самоубил, но заявиха, че до момента не са открити доказателства за насилие или за участие на друг човек в смъртта му.


Според полицията предстои да бъдат направени още изследвания, включително токсикологични и хистологични анализи, чиито резултати вероятно ще бъдат готови след няколко седмици.


Олигархът бе един от най-богатите хора в Русия, но след влошаване на отношенията му с президента Владимир Путин той избяга във Великобритания, превръщайки се в един от най-яростните критици на Кремъл.


Борис Абрамович Березовски е руски предприемач. Роден е на 23 януари 1946 г. в академично семейство на руски евреи. Следва математика в елитни съветски висши училища.


През 1989 г. учредява компанията bdquo;Логовазldquo; като смесено съветско-швейцарско предприятие. През ноември 1994 г. става председател на управителния съвет на новооснованата телевизия bdquo;ОРТldquo;. По-късно придобива телеканала TV6 и 3 ежедневника. През 1996 г. придобива изключителни лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович придобива контрол над нефтения гигант bdquo;Сибнефтldquo;. Президентът Борис Елцин го назначава за известно време за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество е натоварен да координира руската политика в Чечения. През 1997 г. е освободен от тази длъжност.


През есента на 1999 г. заедно с Роман Абрамович овладява 2/3 от руската алуминиева индустрия. С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на bdquo;ОРТldquo; на Р. Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от bdquo;Аерофлотldquo;.


nbsp;От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Според някои източници Борис Березовски финансира с огромни средства т.нар. Оранжева революция в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във