Банкеръ Weekly

Новини

Бенк ъф Сайпръс затваря 30 клона до края на юли

Бенк ъф Сайпръс ще създаде инвестиционна компания, която ще поеме небанковите операции на групата в опит да рационализира баланса и да повиши капиталовата си адекватност. Това съобщава кипърската информационна агенция CNA, позовавайки се на анонимни високопоставени източници от кредитора.


Бенк ъф Сайпръс ще създаде и фонд за недвижими имоти, който ще администрира всичките 250 имота на кредитора, които се намират в Гърция. Очаква се през първото тримесечие на 2014 година банката да има изцяло нова структура.


Със създаването на Бенк ъф Сайпръс Холдингс, кредиторът ще се пребори с концентрацията, която се наблюдава в някои сектори на икономиката, особено този на недвижимите имоти, подчертава още източникът.


В същото време най-голямата банка на острова продължава процеса по съкращаване на работни места и планира да затвори най-малко 30 клона до края на юли.


Очаква се скоро да бъде избран и консултант, който да следи за преструктурирането на Бенк ъф Сайпръс.


От мениджмънта на кредитора заявиха, че филиала в Обединеното кралство не е обявен за продажба, за разлика от клоновете в Русия и Украйна, които банката не може да си позволи да поддържа.


За да се предотврати финансовия колапс на страната и да получи международната помощ, Кипър беше принуден да закрие втората по големина банка в страната - Лаики банк и да конвертира значителна част от депозитите над 100 000 евро от Бенк ъф Сайпръс в собствен капитал, за да рекапитализира трезора.


Като част от сделката с международните кредитори, двете банки бяха принудени да продадат гръцките си клонове. Депозитите, които се намираха в тези филиали бяха изключени от подстрижката, за да се избегне зараза в Гърция.


Бенк ъф Сайпръс пое част от активите Лаики, но също така е принудена да поеме и спешната ликвидност помощ, отпусната на кредитора от Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във