Банкеръ Weekly

Новини

Белият дом потвърди изтеглянето от Афганистан през 2014-а

Всички американски войници ще бъдат изтеглени от Афганистан до края на 2014 година. Това се посочва в съобщение на администрацията на президента Барак Обама, цитирано от световните агенции.


Това решение идва на фона на предупреждението, отправено от Пентагона, че хиляди войници ще бъдат нужни за задържане на терористите от Ал-Кайда и укрепване на афганстанските въоръжени сили.


Заместникът по въпросите на националната сигурност на САЩ Бен Роудс съобщи, че не се изключва опцията да се изтеглят всички войски от Афганистан. Все пак той уточни, че целта на САЩ е да не остави нито едно сигурно място за членовете на Ал-Кайда, а афганистанското правителство да разполага с достъчно въоръжени сили, за да осигури сигурността в страната.


Политиката на Обама да изтегля американски военни контингенти от горещите точки по света започна от Ирак, след като не успя да постигне договор с правителство в Багдат, който трябваше да осигури имунинтет на US-воeнните в страната.


Администрацията на президента настоява за договаряне на такъв имунитет и с правителството на Афганистан. Този въпрос ще бъде решен по време на планиратана тази седмица среща между Обама и Хамид Карзай.


В момента 66 хиляди войници на САЩ с дислоцирани в Афганистан, като през 2010 година техния брой беше близо 100 хиляди. През ноември 2010 година САЩ и НАТО сключиха споразумение, според което ще изтеглят всички войнни до края на 2014 година. Все още обаче не е решено дали ще са необходими бъдещи мисии в размирната страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във