Банкеръ Daily

Новини

БДЖ подкриепя инициативите за достъп на инвалидите до обществения транспорт

По повод днешния Международен ден на белия бастун, „Български държавни железници” ЕАД изразяват своята подкрепа към всички инициативи, насочени към осигуряването на удобен и равностоен достъп на хората с увредено зрение до средствата за обществен транспорт. Това съобщиха от компанията. Белият бастун е символ на самостоятелното ориентиране и безопасно придвижване на незрящите. Железопътният транспорт в България осигурява възможност на пътниците със зрителни увреждания да пътуват удобно, без да зависят от подкрепата на придружаващо лице. Превозният персонал във влаковете оказва съдействие при настаняването и информирането на незрящите клиенти.
Благодарение на доброто взаимодействие между националния железопътен превозвач и фондация „Очи на четири лапи”, специално обучените кучета-водачи на хората с нарушено зрение имат осигурен достъп до всички влакове. През 2008 г. „Български държавни железници” ЕАД регламентираха пътуването на кучета-водачи във второкласните седящи вагони на пътническите и бързите влакове, както и в бързите влакове със задължителна резервация. За удобство на незрящите пътници, беше разрешен достъпът на кучетата-водачи и до спалните вагони, в които по принцип не се разрешава пътуване на домашни любимци.
От 15-ти юни 2010 г. по предложение на „Български държавни железници” ЕАД беше направена промяна в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Промяната се състои в това, че при ползване правото на две безплатни пътувания годишно от страна на незрящите пътници, кучето-водач също пътува безплатно в качеството си на придружител на незрящото лице.
Самостоятелност при пътуването на хората с нарушено зрение, осигурява и предоставянето на звукова информация в самите влакове. Към момента в 43 % от всички влакове, които се движат всекидневно на територията на нашата страна, има система за звуково уведомяване на пътниците. По радиоуредбата в дизеловите и електрически мотриси „Дезиро” се съобщава всяка следваща железопътна гара или спирка по маршрута на влака. В мотрисите „Дезиро” има и звукова сигнализация при отваряне и респективно затваряне на входните врати на вагоните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във