Банкеръ Daily

Новини

БЧК ще получи 700 хил. лв. за разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС

Българският червен кръст ще получи 700 хил. лв. за разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС за социално слаби лица в страната. Това реши правителството на днешното си заседание.
Разпределението на храни от интервенционни запаси за най-бедните в ЕС е една от пазарните мерки, която се прилага от голям брой държави членки. Нейните цели са да бъдат подпомогнати, чрез безплатно раздаване на храни, най-нуждаещите се хора, като част от социалната политика на Европейския съюз, както и да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти. България заяви пред Европейската комисия желание да прилага тази мярка още през първата година от членството на страната в Европейския съюз, което напълно съответства на провежданата в страната социална политика. Програмата се изпълнява успешно три поредни години благодарение на партньорството с Българския червен кръст.
Съгласно Регламент на Комисията от 21 октомври 2010 година за приемане на план относно разпределянето между държавите-членки на ресурси за снабдяването с храна от интервенционните складове в полза на най- нуждаещите се лица в ЕС, на България ще бъде предоставени 11 042 840 евро за реализация на план за благотворителност за 2011 година.
Планът ще бъде реализиран от ДФ „Земеделие - Разплащателна агенция в партньорство с Български червен кръст и Агенцията за социално подпомагане. Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Предвидено е лицата в неравностойно положение, посочени от Агенцията за социално подпомагане (приблизително 205 хил. бенефициента) да получат ориз, брашно, спагети, постни лозови сарми, нишесте, грис и обикновени вафли до изчерпване на финансовия ресурс. Предвижда се да бъдат раздадени през 2011 година 8 775 т. хранителни продукти.
Отпуснатите 700 хил. лв. са необходими, за да не се допусне провал на най-мащабната благотворителна операция на територията на страната и да бъде усвоен отпуснатият от ЕС финансов ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във