Банкеръ Daily

Новини

БЧК изразява солидарност с Японския Червен кръст

Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Япония, изразява своята солидарност с действията на Японския Червен кръст и открива специална банкова сметка със собствен принос от 8 000 швейцарски франка. Това съобщиха от БЧК. Българските граждани, желаещи да подкрепят усилията на хуманитарната организация, могат да направят своите дарение на специално откритата банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и с посолството на Япония у нас.
За три дни Японския Червен кръст е създал организация за подпомагане и настаняване на пострадалите от североизточните райони на страната и смята, че капацитетът на националното дружество е достатъчен
Японският Червен кръст в момента е мобилизирал хиляди свои специално обучени доброволци, които оказват съдействие на останалите без дом и евакуираните жители, засегнати от катастрофалното земетресение на 11 март и последвалото цунами. На пострадалите се осигурява временен подслон. Вече са раздадени над 65 000 одеяла. 85 мобилни медицински екипа (735 лекари, медицински сестри и доброволци) осигуряват първа помощ, здравна и психосоциална подкрепа.
За бедстващите непрекъснато се осигурява топла храна, чиста питейна вода, почистване на отпадъците и други.
От вчера в засегнатите региони е и екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец начело с председателя на Федерацията Тадатеру Коное – президент на Японския Червен кръст.
Създаден специален сайт на пет езика за издирване на изчезнали хора - http://www.familylinks.icrc.org.
От различни държави пристигат съболезнователни адреси и предложения за подкрепа и съдействие.
Японският Червен кръст засега няма да обявява национална и международна кампания за помощ, но ще приема дарения в специално открита за целта банкова сметка както от японската общественост, така и от чужбина. Даренията, получени от национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, ще се използват за отпускане на безвъзмездна помощ на пострадалите или за възстановителни дейности, предприети от Японския Червен кръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във