Банкеръ Daily

Новини

БЧК е домакин на редовната среща на Европейската мрежа за развитие на доброволчеството

Българският Червен кръст е домакин на редовната среща на Европейската мрежа за развитие на доброволчеството (ENDOV), която ще се проведе от от днес до 4 юни . Това съобщиха от организацията. Целите на Мрежата са свързани с обмен на знания, споделяне на възгледи и укрепване на взаимовръзките между националните дружества по специфичните проблеми, свързани с развитието на доброволчеството в рамките на Международното червенокръстко движение, а също и със стремеж за принос към развитието на Политиката по доброволчество на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) в глобален аспект.
Приемането на БЧК за член на Мрежата през 2006 г. бе важна първа стъпка за приобщаването на организацията към системата за обмен на информация и “ноу-хау” по въпросите на доброволчеството в рамките на Федерацията. Този факт e изключително полезен за дейността на нашето национално дружество и за успешното му интегриране в европейските процеси, свързани с развитието на гражданското общество.
Голяма част от програмата на срещата е свързана с инициативите в отделните национални дружества, посветени на настоящата Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция, а също така и за отбелязване на десетата годишнина от Международната година на доброволците на ООН. Особен акцент ще бъде поставен върху процеса на набиране на доброволци с различни социални, етнически и възрастови характеристики; законодателната база за развитие на доброволчеството в рамките на Европейския съюз; новата Стратегия на МФЧКЧП за развитие на доброволчеството през следващото десетилетие и др.
В срещата ще вземат участие представители на 16 европейски национални червенокръстки дружества, на офиса на МФЧКЧП – Женева, офиса на Федерацията „Зона Европа” – Будапеща, Европейския офис на Червения кръст – Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във