Банкеръ Daily

Новини

БАВИ СЕ СТРОЕЖЪТ НА ХРАНИЛИЩЕ ЗА РАДИОАКТИВНИ БОКЛУЦИ

Жалба на движението Екогласност блокира изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци, заяви пред депутатите от парламентарната Комисия по енергетика изпълнителният директор на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци Антон Иванов. Еколозите атакуват пред Върховния административен съд решение на Министерския съвет от 25 юни 2005-а, според което до 2015 г. у нас трябва да се изгради националното хранилище. В него ще се съхраняват ниско- и средноактивни отпадъци, включително и тези от четирите малки блока на АЕЦ Козлодуй. Протестът на еколозите забавя възможността да направим първата стъпка - да поискаме от Агенцията за ядрено регулиране лиценз за избор на площадка. А това е доста сериозен проблем, тъй като времето ни притиска, подчерта Иванов.
Сега високоактивните ядрени отпадъци от АЕЦ Козлодуй се съхраняват на площадките край реакторите, а ниско- и среднорадиоактивните от промишлеността и медицината - в хранилището край село Нови хан. Лицензът на съоръжението, разположено в непосредствена близост до столицата, изтече и все още не е подновен поради спорове за собствеността върху част от терените.
Депутатите от парламентарната енергийна комисия решиха на някое от следващите си заседания да извикат председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Той ще трябва да обясни защо се е наложило да бъдат вдигнати цените на тока и парното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във