Банкеръ Daily

Новини

БАТ ПОДКРЕПИ КАМПАНИЯТА СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С ЦИГАРИ

Милиарди късове незаконни и фалшифицирани цигари - достатъчни да обиколят планетата Земя повече от 60 пъти - струват на правителствата в световен мащаб между 20-40 млрд. долара годишно под формата на загуби от данъци, посочва проучване на Бритиш Американ Табако.
Изчислено е, че до 660 млрд. цигари в световен мащаб минават годишно през ръцете на контрабандистите, фалшификаторите и местните лица, които укриват данъци. В кутии от по 20 цигари, разположени една до друга, тези цигари биха обиколили планетата Земя повече от 60 пъти или биха се разпростряли до Луната и обратно почти четири пъти.
Бритиш Американ Табако подкрепя новия документ на Световната здравна организация (СЗО), който ще бъде обсъден тази седмица в Женева - във връзка с Протокола за борба срещу незаконната търговия на цигари - който цели да разреши проблемите посредством по-силна международна координация и правоприлагане. Протоколът потвърждава, че законната тютюнева индустрия, както и правителствата по света са силно засегнати от незаконната търговия с цигари.
Цигарите сигурно са един от най-контрабандираните продукти в световен мащаб. Новият документ може да предостави на правителствата възможността да се нанесе силен удар срещу контрабандистите - и това ще е от особено значение. Организираната престъпност все повече се насочва към контрабандата на цигари. Трафикантите на оръжие, наркотици и хора са привлечени от високите печалби за сметка на минимални глоби или присъди за затвор, които се прилагат, ако тези трафиканти бъдат заловени, заяви Пат Ханехън, ръководител на отдела за борба с незаконната търговия в Бритиш Американ Табако.
Например, ако един 12-метров контейнер на кораб с 8.5 млн. цигари бъде незаконно внесен във Великобритания и бъде продаден на половина от препоръчителната крайна цена, той може да донесе печалба на трафикантите в размер на 2 млн. долара.
Проследяването и засичането трябва да е ефективно
Бритиш Американ Табако пуска пилотно нова система в своята фабрика в Полша, една от най-големите в Европа и основен център за износ на компанията. Системата може да проследява и засича всеки един поризведен стек с цигари, както и мастърбокс, позволявайки на бизнеса да открие всякакви нарушения в своята мрежа по снабдяване. Митниците, както и други правоприлагащи органи, ще имат свободен достъп до системата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Резултатите от пилотното пускане на системата надвишават очакванията за точност на данните.
Ние сме напълно съгластни със СЗО, че технологиите, свързани с проследяването и засичането биха били ефективен механизъм, но повече от важно е всички тютюневи компании - включително най-малките - да бъдат част от този процес. За да стане това, ние призоваваме СЗО да определи стандарт за проследяване и засичане в световен мащаб, отколкото налагането на една единствена технология, която не всички компании ще са в състояние да ползват. Стандартът ще позволи на компаниите да изберат система, която най-добре им позволява да отговорят на изискванията на този стандарт, гарантирайки, че те всички биха били в състояние да си я позволят, независимо от размера на техния бизнес, посочва още Пат Ханехън.
Зоните за свободна търговия трябва да бъдат включени
Бритиш Американ Табако призовава в Протокола да се предвидят мерки за по-добър контрол и правоприлагане от страна на властите при Зоните за свободна търговия. В световен мащаб съществуват около 700 свободни зони - черни дупки, където движението на стоките при тяхното внасяне се описва с една документация, а при тяхното изнасяне с друга, нещо което допринася за незаконната търговия.
Световната митническа организация и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също смятат, че Зоните за свободна търговия играят значителна роля в подпомагането на незаконната търговия.
Бритиш Американ Табако е втората по големина тютюнева компания в света. Нейните продукти се продават на повече от 180 пазара. През 2008 г. компанията е произвела 715 млрд. цигари в своите 49 цигарени фабрики. Компанията осигурява работа на повече от 54 хил. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във