Банкеръ Weekly

Новини

Барозу: Трябва да помогнем на гражданите да излязат от кризата

Нашите усилия към създаване на конкурентоспособност и растеж, разбира се, са за икономиката, за неотложните социални нужди, но също така и за нашата позиция и влияние в света. Те са за нашите ценности и как ги вътрешно и международно работим за тях. За европейския начин на живот. Това заяви президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу преди предстоящата двудневна среща на Европейския съвет.


Изключително важно да имаме ясна представа за дебата, които се води в Европа за състоянието на нашата икономика. Във всяка държава-членка, политически мнения са страстни и обществените очаквания са високи, заяви още Барозу.


По думи на председателя на ЕК европейските и националните правителства трябва да се справят с най-неотложните страхове и тревоги на много от гражданите и да направят всичко възможно, на всички нива, за да помогнат за излизането от кризата.


Според Барозу хората са разочаровани от бавното възстановяване на реалната икономика, растежът в ЕС е по-слаб от очаквания, а нивото на безработица е безпрецедентно високо и недопустимо.


Той подчерта огромното значение на младото поколение. Президентът на ЕК отбелязва, че усилията за реформи за повишаване на конкурентоспособността започват да дават плодове и се коригира се много важния дисбаланс в европейската икономика.


Когато погледна ситуацията в някои от нашите страни-членки, за мен е ясно, че цената, която плащат някои от най-уязвимите слоеве в обществото е непоносима. Справедливо разпределяне на тежестта трябва да бъде основен елемент от нашата политика, коментира Жозе Мануел Барозу.


Той подчерта пред членовете на комисията да не забравят защо се намираме в тази ситуация. Все още усещаме последиците от плачевното състояние на нещата, които се подхранваха от неустойчив публичен и частен дълг и от безотговорното поведение от мнозина във финансовия сектор. Знаехме, че процесът на приспособяване винаги ще има отрицателен ефект в краткосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във