Банкеръ Weekly

Новини

Барак Обама отпътува за Близкия изток

Президентът на САЩ Барак Обама започна първото си пътуване в чужбина през своя втори мандат, съобщават информационните агенции. Късно вчера самолетът под номер 1 от американските ВВС той се отправи към Израел, Западния бряг и Йордания.


Днес президентът Обама ще започне с Израел своята близкоизточна обиколка, която ще приключи в събота в Йордания.


На израелска земя Барак Обама първо ще инспектира противоракетната система Железен купол (Iron Dome), разработена от Израел с финансовата помощ на САЩ.


Държавата Израел е частично призната държава в Близкия изток, в югоизточната част на Средиземно море. Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.


Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Страната има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море.


В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби - мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава.


В Израел има и много източноправославни неараби, предимно имигранти от бившия Съветски съюз. Там живеят и около 50 хил. български евреи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във