Банкеръ Weekly

Новини

Барак Обама: България се е доказала като надежден партньор на САЩ

bdquo;Терористичната атака, която се случи на българска земя на 18 юли, напомни по зловещ начин за опасностите и предизвикателствата, пред които сме изправени като съюзници. Това заявява президентът на САЩ Барака Обама в писмо до премиера Бойюко Борисов.


Аз осъждам подобни варварски действия и, както споменах по време на нашия разговор на 20 юли, САЩ имат готовност да подкрепят вашето правителство в процеса на разследване на зловещата атака. Българските власти под Ваше ръководство отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливосттаrdquo;, заявява още американският президент.


Той използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма. bdquo;Нашето партньорство е достойно за XXI-ия век, като ние не само споделяме отговорността за общата си сигурност, но също така и отстояваме основните ценности, върху които се гради нашият трансатлантически съюзrdquo;, посочва още Обама.


Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството на ГЕРБ за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.


bdquo;България се е доказала като надежден партньор на САЩ, споделяйки информация и оперативни ресурси при борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, както и в пресичането на нелегалния трафик на наркотици и финансови операции. Вашата страна е и ценен член на НАТО, с важен принос към мисиите на Алианса, включително и в Афганистанrdquo;, пише още Обама в писмото си до българския министър-председател


bdquo;Известни са ми трудностите, породени от минало наследство, които Вашето правителство се е налагало да преодолява, за да наложи убедително върховенството на закона. Въпреки че предстои още работа, сте постигнали значителен напредък. Очаквам да продължим съвместната работа по по-нататъшни демократични реформи, които ще позволят на съдебната система да работи по-ефективно срещу организираната престъпност и корупциятаrdquo;, допълва Обама.


Президентът на САЩ още веднъж изразява своята най-висока оценка за решимостта на премиера Борисов да защитава и отстоява сигурността на двете страни и народи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във