Банкеръ Daily

Новини

БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА Е СТАБИЛНА, ДЕКЛАРИРА В ПАРЛАМЕНТА СТАНИШЕВ

Не се намираме в обичайна икономическа и финансова ситуация в света и сривът на финансовите пазари в много държави няма как да не създаде чувствителна среда и в българското общество. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев. Българската банкова система е стабилна, ликвидна и няма заплаха за депозитите на гражданите и фирмите, отново бе категоричен министър-председателят. Правителството е готово и ще реализира още по-висока защита на влоговете – до 50 000 евро. Разполагаме с всички необходими ресурси и инструменти при по-сериозно влияние на външната криза върху икономиката и банковата система да предприемем допълнителни и много сериозни мерки. Това засега не се налага, подчерта премиерът от парламентарната трибуна.
В рамките на настоящия мандат благодарение на политическа воля на мнозинството за първи път тази тема се обсъжда открито и прозрачно в парламента и пред българските граждани, каза министър-председателят по повод предстоящите дискусии в НС по разпределението на 1.206 млрд. лв. допълнителни бюджетни кредити по бюджета за тази година. След това ежегодното разпределение на излишъка се отчита пред българския парламент, допълни той. По думите му, това е в интерес на ефективността при изразходването на тези средства и при решаването на реалните проблеми, с които се срещат и гражданите, и българските фирми. Това е прозрачният и демократичен начин на обсъждане на тези въпроси, смята министър-председателят.
Пред депутатите премиерът посочи още, че икономиката на страната ни е открита и ако ситуацията остане тежка в международен план, няма как да бъде избегнато негативно влияние върху темповете на икономическо развитие. Той призова народните представители за отговорно разглеждане на бюджета за следващата година. По думите му, доброто изпълнение на финансовите рамките на бюджета позволява на кабинета да разпредели над 1.2 млрд. лева, а при позитивна тенденция до края на годината други постъпления има възможност да бъдат разпределени допълнителни 350 млн. лв.
Средствата по бюджетния излишък с разпределени условно в два пакета – социален и инвестиционен, припомни министър-председателят. По думите му, социалният пакет, който възлиза на 666 млн. лв., е насочен към най-нуждаещите се и предлага ясни и конкретни мерки за най-чувствителните социални групи. Българската държава е длъжна да вземе мерки за тяхната защита и подпомагане за преодоляване на социално неравностойното им положение чрез ясни и конкретни мерки, подчерта премиерът Сергей Станишев. Сред тях са възрастните и самотните хора, хората с увреждания, децата в риск.
Министър-председателят изтъкна, че голяма част от ресурса в социалния пакет е насочена и за достъпно и качествено средно образование и обучение чрез създаване на целенасочени мерки, в това число за транспорт за учениците, за ефективна система за оценка на резултатите на учениците, за масово навлизане на информационните и комуникационните технологии в българското училище, въвеждане на системи за кариерно развитие и диференцирано заплащане за българските учители, за да бъде техния труд заплатен по достойнство. По бюджета на Министерството на здравеопазването са предвидени средства за допълнително финансиране на медицински дейности от 100 млн. лв., 20 млн. лв. за фонда за лечение на деца, както и средства за програмата „Инвитро”. Предвидено е и значително увеличение на средствата за клинични пътеки в НЗОК, информира още премиерът. 15 млн. лв. са предвидени за закупуване на линейки, с 10 млн. лв. ще бъдат закупени диализни апарати, а15 млн. лв. ще бъдат отделени за лъчетерапевтична апаратура.
Инвестиционният пакет също има много силни социални елементи, защото състоянието на българските пътища, на българските железници и като цяло на инфраструктурата, в т.ч. и в околната среда, е от голямо значение за всеки един български гражданин и засяга качеството на живот и сигурността на хората, подчерта министър-председателят. Предвидени са значителни средства за решаване на реално съществуващи и трупани понякога с дълги години проблеми, допълни той.
90 милиона лева са насочени за осъвременяване на пенсиите от 1 октомври т.г., информира премиерът. Правителството планира и еднократна добавка към декемврийските пенсии, за която ще бъдат осигурени 337 млн. лв. Това е най-високата коледна добавка, когато някога е плащана от българската държава на всички български пенсионери, посочи премиерът. Около 360 хиляди български семейства ще получат достъп до енергийни помощи. Министър-председателят припомни, че политиките, които засягат социалния сектор, са част от общия подход на Европейския съюз, който бе приет на срещата на лидерите от страните-членки на ЕС през лятото на т.г. Тогава бяха обсъдени ефектите от безпрецедентно високите цени за енергоносители в света и в Европа.
25 млн. лв. са предвидени за подобряване на образователната и научна инфраструктура на държавните висши училища. Значителна сума правителството ще отдели и за българските пътища, за изграждане на автомагистрали и подобряване като цяло на пътната инфраструктура, за сектора сигурност, добави премиерът. Трудно можем да очакваме, че с разпределението на тези средства ще решим всички проблеми, които реално съществуват и които са болезнени за хората и за нашето общество. Но съм уверен, че това е една правилна, добра стъпка напред, която дава възможности за решаване на част от тези остри проблеми, заяви още министър-председателят от парламентарната трибуна.
Трябва да бъдем реалисти, отговорни пред българското общество и да работим по бюджета по начин, който да застрахова България срещу рисковете на световната финансова и икономическа криза, така че да имаме условия за продължаващо постъпателно развитие и модернизация на нашата страна, допълни премиерът. Българските банки със сериозно нетърпение очакват това решение на българския парламент, тъй като и средствата, които ще разпредели със своето решение Народно събрание ще минат през българските банки и това е още една допълнителна гаранция за тяхното финансово състояние и за това да няма сътресения на банковия пазар, каза в заключение премиерът Сергей Станишев. Той отново бе категоричен, че ситуацията се следи и анализира ежедневно и много отговорно и българското правителство, съвместно и в диалог с БНБ, са готови да вземат всякакви необходими мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във