Банкеръ Daily

Новини

БАН получи 5 млн. долара за циклотронен център

Дарение на стойност 5 млн. долара връчиха премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик на Българската академия на науките за изграждането на циклотронен център в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. От тях 2 милиона долара са осигурени от АЕЦ bdquo;Козлодуйrdquo;, а останалата сума от 3 милиона долара ndash; от американското посолство.


С помощта на циклотрона ще започне производството на радиоизотопи, които се използват за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания и ще се осигури възможност за провеждане на фундаментални изследвания на най-високо ниво в редица сфери на науката.


bdquo;Изграждането на Национален циклотронен център е най-големият научен проект за последните десетилетия, в България, благодарение на който българските пациенти, страдащи от онкологични заболявания, ще получават по-добро и навременно лечениеrdquo;. Това заяви след официалната церемония министър ndash; председателят Бойко Борисов. Той допълни, че така страната ни ще спестява годишно между 8 и 10 млн. лв. от по-доброто диагностициране и лечение на онкоболни.


bdquo;В института и чрез този циклотрон ще се подготвят кадри, които ще работят в АЕЦ bdquo;Козлодуйrdquo;. По този начин в централата ще отидат готови, знаещи и можещи специалисти, за да се осигури не сто, а хиляда процента безопасностrdquo;, посочи още Борисов. bdquo;Новият проект е и един от начините да се види, че БАН може не само да гради наука, но и ефективно да подпомага практиката и хората, живота и диагностиката на тяхното здравеrdquo;, каза още премиерът.


С днешното дарение искаме да почетем великата история на България в областта на науката. С това ние даваме ясен знак за добрите взаимоотношения на учените от САЩ и България. Това заяви от своя страна американският посланик Джеймс Уорлик. bdquo;Очаквам с нетърпение да продължим развитието на нашите двустранни отношения не само в сферата на ядрената наука, но и в областта на ядрената енергетикаrdquo;, допълни Уорлик.


bdquo;Днес е един ден, в който ние показваме, че науката е свързана с живота на хората; ядрената физика може да спасява човешки животи; производството на изотопи може да става в България и България може да създаде един голям модерен технологичен центърrdquo;. Това посочи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц. д-р Димитър Тонев. bdquo;Този проект е повод за гордост на българските учени и на българските политици. България има изключително добра школа по ядрена физика и това е стъпка, която ще запази тази школа и ще даде възможност на младите хора да останат тук и да работят в Българияrdquo;, каза още Тонев.


bdquo;Всъщност това е проект, който показва как един научен институт оттук нататък ще споделя своя опит в правенето на научни изследвания и свързването им с образованието и с пазара на трудаrdquo;, подчерта министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.


bdquo;Проектът е и логичен завършек на цялостната концепция на правителството и на министерството на здравеопазването за диагностика и лечение на онкологичните заболяванияrdquo;, заяви здравният министър Десислава Атанасова. Тя съобщи, че по ОП bdquo;Регионално развитиеrdquo; като бенефициент Министерството на здравеопазването вече реализира проекти на стойност 147 милиона лева - средства от Европейския съюз, които се влагат в закупуването на високо технологична апаратура в лечебни заведения в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във