Банкеръ Daily

Новини

БАН пак протестира за пари

Учените от БАН отново излязоха на протест срещу орязаната си бюджетна субсидия за следващата година. В бюджета на академията за 2012-а са заложени 54 млн. лв., а учените са изчислили, че за нормалното функциониране ще им бъдат необходими поне 98 млн. лева. Протестното шествие на учените тръгна от сградата им и стигна до Министерския съвет. През последните месеци ръководството на академията бе принудено да пуска синоптици и сеизмолози в неплатен отпуск заради липса на средства за заплати.


Нито една друга организация не получи такова 35% орязване на бюджетната си субсидия, което показва ясно отношението на управляващите към нас, коментира проф. Бойко Георгиев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.


Пред вестник Банкеръ финансовият министър Симеон Дянков преди седмица заяви, че за в бъдеще ще се търси гъвкава схема за финансиране на академията, според която само една трета от финансирането (около 50 млн. лв.) трябва да идват от държавата. Другите средства БАН за в бъдеще ще трябва да си намира от участие по европейски програми и съвместни проекти с бизнеса. Учените явно не одобряват схемата и дори предвиждат да създадат кът на ликвидаторите на академията, като първите два портрета в него ще бъдат на Симеон Дянков и на просветния министър Сергей Игнатов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във