Банкеръ Daily

Новини

БАН иска увеличение на предвидената субсидия за 2011 г. с 25 млн. лева

С 25 милиона лева да бъде увеличена предвидената субсидия за 2011 година за Българската академия на науките. За това настояват от БАН в отворено писмо до правителството. Според Академията с тези средства ще се достигне равнището от 2009 г., от 84.5 млн.лева.
Това е критичният праг за съществуване на Академията и ще осигури необходимите предпоставки БАН да реализира предвидените собствени приходи. По този начин ще се изпълни със съдържание формулата на Правителството – „пари срещу реформа”. Друг подход ще доведе до фактическото унищожение на науката в България, се казва в писмото.
През текущата 2010 г. бюджетната субсидия на БАН беше намалявана три пъти, като първоначално аргументираната сума от 110 млн. лева, в парламента бе гласувана субсидия от 85 млн. лв., а тя впоследствие беше редуцирана на 59 млн. лв. Това силно финансово орязване поставя Академията в невъзможност да провежда нормална изследователска работа поради драстично намаляване на заплатите на учените под регламентираното с трудовите договори равнище, информират още от БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във