Банкеръ Daily

Новини

Австрийската компания Кнауф строи трети завод за 16 млн. евро край Гълъбово

Трети завод в България ще построи австрийската компания Кнауф. Това стана ясно, след като компанията получи втори сертификат за инвеститор от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Инвестицията ще бъде за 16 млн. евро, като това означава, че вложенията в страната ни от страна на Кнауф за близо 20 години ще надхвърлят 116 млн. лв. Новият завод ще произвежда гипсови мазилки и ще бъде построен в село Медникарово, община Гълъбово. Причината за избор на селото е, че основната суровина ще идва от отпадъчния материал на сероочистващите инсталации на ТЕЦ Марица Изток 2.


От австрийската компания обаче не се ангажираха да кажат кога точно ще заработи предприятието. Стана ясно, че това зависи от икономическата обстановка в страната. Освен всичко новият завод ще осигури около 30 нови работни места.


Очаква се в новото предприятие да се произвеждат два нови за българския пазар иновативни продукта. Единият няма аналог в Европа и се казва MP Diamant, а другия е MP Superlight. Това е най-леката гипсова мазилка, която спомага за цялостното олекотяване на сградните конструкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във