Банкеръ Daily

Новини

Августина Цветкова: Югоизточна Европа и Черноморският регион са уязвими

bdquo;Фактът, че са разположени на стратегически кръстопът, прави Югоизточна Европа и Черно море уязвими за редица предизвикателства. Всички те изискват да възприемем нов подход за тяхната превенция и управлениеldquo;. Това заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова по време на десетото издание на международния форум bdquo;Сигурността в Югоизточна Европа ndash; 2012 г.ldquo;Тя подчерта, че трябва да осъзнаем, че разрешаването на тези предизвикателства не е по силите на нито една държава поотделно. Необходимо е обединяване на усилията и споделяне на отговорностите в името на нашето общо бъдеще.rdquo;


В доклада си заместник-министърът разгледа проектите, в които нашата страна участва в рамките на НАТО и ЕС, които позволяват да се търсят нови начини за изграждане и поддържане на отбранителни способности.


В заключение тя посочи, че натрупаният позитивен опит от сътрудничеството трябва да се използва като основа за надграждане. bdquo;Държавите от Югоизточна Европа продължават да доказват, че конфликтният потенциал може да се трансформира в интеграционен. Нека се отърсим от оставените ни в наследство стереотипи, за да изградим нашето общо европейско бъдещеldquo;, каза още Цветкова.


Съорганизатори на международния форум са министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на икономиката, енергетиката и туризма, на външните работи, на образованието, младежта и науката и Асоциацията на полицейските началници. От страна на Министерството на отбраната в него участват представители на Военната академия bdquo;Г. С. Раковскиldquo; и командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във