Банкеръ Weekly

Новини

Атанасова: Съдът решава за задължителното лечение на психично болни

Задължителното лечение на психично болни хора става само с решение на съда. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя уточни, че страдащите от психични разстройства се водят на диспансерен отчет по желание, след като задължителното изискване е отпаднало през 2000 година.


Националната програма за психично здраве е била до 2012 година и в момента се прави нова. Според министъра грижата за такива хора трябва да е комплексна ndash; от държавата, социалните служби и семейството. Десислава Атанасова обясни, че при опасно поведение се уведомява полицията, вика се линейка и болният се настанява в център за психично здраве или психиатрична болница.


bdquo;Престоят обаче не е безкраен, а задължително лечение може да постанови само съдътrdquo;, посочи Атанасова. По думите й, когато се касае за спешни състояния, процедурата е до 24 часа, но експертизата, която се назначава, трае няколко седмици.


bdquo;В България се лекуват с едни от най-добрите медикаментиrdquo;, каза още Атанасова. Тя допълни, че проверките на медицинските одитори в болниците продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във