Банкеръ Daily

Новини

Атанасова: Глобявам с 8 хил. лв. кардиологичната болница, заради починалия в линейката пациент

Глоба от 8 хил. лева ще получи Националната кардиологична болница, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти, след като откри изнесения филиал на Спешната помощ в столичния квартал bdquo;Надеждаldquo;. Санкцията ще бъде наложена заради случая с пациента, който почина в линейка, след като му беше отказан прием в болничното заведение.


bdquo;Медицинският одит вече е направил констатации в доклада си, където се казва, че двамата лекари, които които не са изпълнили задълженията си, да бъдат наказани с финансови санкции от 100 до 600 лева, обясни здравният министър. Точната сума обаче все още не е ясна.


Атанасова коментира и увеличението на заплатите на работещите в Центровете по хематология, за което се заговори, след като работещите в тях подадоха масови оставки. bdquo;Поела съм ангажимент към медиците работещите в кръвните центрове от 1 януари да има увеличение на заплатите им с между 15 и 20 процента. Парите ще дойдат от направените структурни промени в бюджета на Министерството на здравеопазването, заяви Атанасова.


Атанасова коментира и искането за отмяна на забраната за пушене. Не е редно темата за загубите на ресторантьорите и хотелиерите, и намаляването на оборотите им, да се съпоставя със здравето на нацията, заяви министърът. Тя се обяви твърдо против отмяната на рестриктивния режим. Министърът се мотивира с високата заболяваемост у нас в следствие на употребя на никотинови изделия. Страната ни е на първите места в света по сърдечносъдови и онкологични заболявания, за чиито лечение се харчат огромни средства. Усилията трябва да бъдат насочени към промяна на тази статистика, а не къмвръщането на вредните навици на хората, каза още Атанасова.


Тази седмица парламентарната комисия по здравеопазване ще обсъжда промените в Закона за здравето, внесени от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов за пушенето в заведенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във