Банкеръ Daily

Новини

Атака поиска закриване на Комисията за защита на личните данни

Атака поиска закриване на Комисията за защита на личните данни.
Не мога да разбера какъв е смисълът на това, което върши Комисията за защита на личите данни заяви от парламентарната трибуната депутатът от Атака Павел Шопов, по време на дебата по Годишния доклад на Комисията. Според него от подобни организации изтичали милиони левове. Всички знаем, че ЕГН, номер на лична карта, три имена и адрес, никой не може да ги скрие, обяви депутатът.
Социалистите обаче предупредиха, че ако комисията бъде закрита, това ще постави под въпрос присъединяването ни към Шенген. Това не само ще ни върне назад, но и ще възпрепятства влизането в пространството, каза бившият МВР-шеф Румен Петков. Колегата му от БСП и наследник във вътрешното министерство Михаил Миков също се възпротиви. Аргументът да махнем този орган, защото няма пари... – ами махнете всичко! Слагате пречки на България към един процес, който тече в момента и това е присъединяването към Шенген!”, каза още Миков.
Общо 45 000 българи са сезирали Комисията за защита на личните данни за злоупотреби през 2009 г. Това е записано в Годишния отчет на комисията, който парламентът прие. Най-много сигнали за нарушения има в областта на финансовите, кредитните и осигурителните услуги. Общо 150 са подадените жалби на физически лица, а 60 % от жалбите, подадени от администраторите на лични данни от публичния сектор са приети за основателни. Според отчета сред най-важните цели на Комисията за тази година е успешното приключване на процеса по подготовка за прилагане на правото на Шенген и устойчивото прилагане на критериите, по които се извършва оценката за готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във