Банкеръ Daily

Новини

Арестуваха седем цлена на престъпна група за трафик на жени в България и Австрия

Членове на престъпна група, занимавала се с трафик на хора, са арестувани в България и Австрия, съобщиха от пресцентъра на МВР. Международната операция била насочена срещу трафик на жени с цел сексуалната им експлоатация, сводничество и склоняване на непълнолетни към проституция. Задържани са четирима мъже и три жени..


Разследването започнало през септември миналата година по сигнал, че в т.нар. bdquo;студиоrdquo; във Виена се предлагат сексуслуги. В заведението работели група българи. Случаят бил поет от Областната криминална служба във Виена и Федералната криминална служба, които веднага осъществили връзка с българските си колеги. Така започнали оперативните действия в България от служители на сектор bdquo;Трафик на хораrdquo; в Главна дирекция bdquo;Борба с организираната престъпностrdquo; и дирекция bdquo;Международно оперативно сътрудничествоrdquo;. В интензивния обмен на информация се включили и офицерите за връзка на двете страни, Полша и Гърция.


След извършената първоначална проверка на сигнала започнало наблюдение на случващото се в кръговете, свързани с проституция, както и на местата, където се предлагат сексуслуги. На 15 февруари било получено запитване от българското бюро СИРЕНЕ за изчезнало 20-годишно момиче. Предполагало се, че то е държано насила във Виена и принуждавано да проституира. Молба за издирването подала майката. При направеното проучване била потвърдена версията, че младата българка е жертва на организираната престъпна група, занимавала се с трафик на хора.


Дни по-късно разследващите достигнали и до две български гражданки, едната от които била видимо уплашена, тъй като за тригодишния й син се грижел съпругът й ndash; 42-годишният Г.Г., член на престъпната група. По тялото на жената имало масивни хематоми. На 13 август той бил задържан във Виена, а на 16 ноември - осъден на 10 години лишаване от свобода с плащане на обезщетение на жертвата в размер на 30.000 евро.


В хода на съвместните действия, на 14 ноември били предприети паралелни операции в България и Австрия, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и прокуратурата във Виена. Въз основа на издадени национални заповеди за арест в австрийската столица били задържани петима, претърсени били осем заведения, превърнати в публични домове. Разпитани били и девет жертви на престъпната група. По същото време в България, на основание на издадена Европейска заповед за арест, е задържан още един от членовете на групата, извършени са претърсвания и на 14 адреса.


Установено е, че повечето от жертвите на сексуално насилие са млади момичета, сред които едно непълнолетно и душевно болна жена. През деня работели като улични проститутки, а през нощта ndash; в публични домове. Почти всичко, заработено от тях, отивало в ръцете на сводниците. В хода на разследването е установен и механизмът, по който били набирани жертвите. По-голяма част от тях били слабо образовани и произхождали от социално слаби семейства. След bdquo;ухажванеrdquo; и засилено внимание, те постепенно се откъсвали от семейство и приятели, ставали емоционално зависими и готови почти на всичко за връзката си и общото бъдеще с bdquo;мъжа на живота имrdquo;. Така не се налагало да бъдат убеждавани дълго, за да се съгласят да работят като проститутки за уж bdquo;краткоrdquo; време. Обещанието било, че със спечелените пари ще си изградят солидна основа за съвместно съжителство в България. Така те доброволно се превръщали в жертви и разбирали за ролята си едва след като вече били впримчени в престъпната схема. Някои от тях опитвали да се откажат, но под психически и физически тормоз, понякога насочен не само срещу тях, но и срещу децата им или други членове от техните семейства, те били връщани към занаята.


Според първоначалните данни, престъпната схема е действала предимно на територията на България, Австрия, Полша и Гърция. Освен жени, които били склонявани да упражняват древния занаят, в нея били привлечени и мъже. Те били принуждавани да просят, а парите отново отивали в ръцете на bdquo;организаторитеrdquo;.


Установено е, че седмината задържани разполагат с множество имоти и парични средства в България, произходът, на които не може да бъде доказан.


Задържането на престъпната група, действала на територията на различни европейски страни, стана възможно благодарение на осъществените трансгранични действия по разследването. Те ще продължат с оглед придобитите данни за още жертви, произхождащи от други държави-членки на ЕС, и установяването на други членове на организираната престъпна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във