Банкеръ Daily

Новини

Арест на карикатурист в Индия предизвика протести в Туитър

Арест на карикатурист в Индия, обвинен в престъпление срещу държавата, предизвика яростни протести в Туитър, предаде Би Би Си.


Асеем Триведи бе задържан в края на миналата седмица в Мумбай за карикатури, в които осмива индийската конституция и политическата корупция в страната. Обвиненият в противодържавна дейност, като накърняване на националната гордост и оскверняване на националния флаг, ще остане задържан до 16 септември.


Това е поредният случай на арест за разпространение на политически карикатури, след задържането на професор от Калкута през април.


Задържането на карикатуриста отприщи хиляди съобщения и критики в социалната мрежа. Потребителите в мрежата подкрепят и антикорупционното политическо движение в страната, към което Триведи принадлежи.


Въпреки че индийските медии осъдиха действията на индиеца, председателят на Съвета на медиите Маркандей Катджу подкрепи карикатуриста. Той заяви, че творецът не е извършил нищо нелегално. Арестуването му е всъщност нелегалният акт, заяви Катджу. Тези, които са го арестували неправомерно, трябва да бъдат осъдени, смята още председателят и бивш съдия на Върховния съд в страната, посочи още Катджу. Той призова политиците да се научат да приемат критиката, а не да обявяват карикатурата за престъпление в страната.


Смешно е, но най-вече и опасно, че с реч, насърчаваща омраза, можеш да се измъкнеш безнаказано в страната, докато политическата сатира и пародия водят до незабавно полицейско задържане, заяви редакторът на CNN-IBN Раджео Сардесаи.


По-рано тази година интернет страницата на Триведи, съдържаща множество карикатури, осмиващи политическата власт в страната, бе забранен от полицията в Мумбай.


В Индия обвинението в противодържавна дейност може да доведе до три години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във