Банкеръ Daily

Новини

АПЕТАЛИТВНИЯТ СЪД ПОТВЪРДИ АРЕСТА НА ВАРНЕНСКИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ИВАН СЛАВКОВ

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд (ВОС) от миналата седмица и за пореден път отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на общинския съветник от ДПС Иван Славков, обвинен че е създал и ръководил въоръжената престъпна група, ръководена в различни периоди от време от него и Веселин Данов. Както първоинстанционният съд, така и втората съдебна инстанция днес се произнесоха в рамките на съдебния контрол върху задържането на Славков в качеството му на обвиняем по мащабното дознание. Бившият собственик на ФК Спартак е обвинен за създаване, ръководене и участие във въоръжената престъпна група от есента на 1996-та до началото на септември миналата година. В рамките на досъдебното производство от общо 24-те обвиняеми прокуратурата сключи споразумения за различни по вид и размер присъди с 19 лица, които вече са с одобрени от съда и са влезли в сила. Пресслужбата на съда припомня, че междувременно соченият за лидер на групата, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора беше регистриран в РИК на 21 многомандатен Сливенски избирателен район в листата на Политическа партия Обединение на българските патриоти. На 19 юни Варненска окръжна прокуратура внесе във ВОС обвинителния акт срещу него и други 4 лица от престъпната група. В отговор на незабавно последвалата молба от страна на защитата на общинския съветник да бъде спряно наказателното производство и да се измени процесуалната мярка за принуда, вчера /22 юни 2009 год/ Варненският окръжен съд се произнесе в закрито разпоредително заседание. Според съдията – докладчик по искането за спиране на делото съдът ще се произнесе служебно с изготвяне на разпореждане за насрочване, след което ще администрира и искането за изменение на мярката за принуда.
Въпреки това произнасяне днес адвокатите на Славков поискаха на свой ред и от Апелативния съд да спре наказателното производство, заради имунитета на кандидат-депутата Славков, гарантиран от Закона за избор на народни представители /ЗИНП/. Апелативният съд намира, че това искане е извън компетенциите му. Всички въпроси по отношение на наказателната неприкосновеност на Иван Славков във връзка със ЗИНП в настоящия момент стоят и са в компетенциите на първоинстанционния съд, където е внесен обвинителен акт. Не е в правомощията на въззивния съд да иззема функциите на първата съдебна инстанция. За въззивната апелативна инстанция днешното производство е по реда на съдебния контрол върху задържането на Славков в качеството му на обвиняем по мащабното дознание. Ето защо Апелативният съд потвърди изводите на ВОС, че събраните безспорни и многобройни гласни, писмени доказателства и материали обосновават извода, че Славков е автор на престъпленията, за които е обвинен. Съдът се съобрази с тежестта на наказанието, което законът предвижда / от 5 до 15 години лишаване от свобода/, както и с реалната опасност ако е на свобода мъжът да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателната репресия.
Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.
В друго съдебно заседание Апелативният съд отказа да измени в по-лека и мярката за неотклонение на Свилен Радев и потвърди определението на ВОС от началото на м. юни тази година. Радев, който е в ареста вече 9-ти месец е обвинен, че е участвал в същата въоръжена престъпна група, ръководена от Славков и Данов през периода септември 2003-та до септември 2008 година. Както ВОС, така и въззивният съд не получиха доказателства, които да им дадат основание да изменят най-тежката мярка за процесуална принуда. Обстоятелството, че досъдебното производство е приключило и материалите по него са предявени не е предпоставка за промяна на извода, че Свилен Радев е съпричастен към дейността на престъпната група, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Престъпленията са с висока обществена опасност и с тежка санкция, предвидена от закона и затова законосъобразна в настоящия момент е най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”. Това определение на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване

Facebook logo
Бъдете с нас и във