Банкеръ Daily

Новини

Апелативният съд във Варна остави в ареста Златомир Табаков, обвинен за източване на банкови карти

Апелативният съд във Варна отмени като необосновано определението на Окръжния съд, с което миналата седмица беше изменена в „домашен арест” мярката за неотклонение на Златомир Табаков, разследван заедно с други лица затова, че използвали чужди дебитни карти, за да придобият информация за съдържанието на платежните инструменти. Това съобщиха от пресслужбата на съда. По този начин въззивната инстанция потвърди първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”, която Златомир търпи от началото на септември миналата година. Тогава дежурните полицаи в Община Варна предприели проверка на лица, които се задържали съмнително дълго време пред банкомата на сградата, но се наложило да ги гонят 50-ина метра. Задържани били 25-годишният Златомир и 38-годишният Мартин Джебаров, които изхвърлили няколко пластики, докато бягали от органите на реда. При последвалите действия униформените иззели три пластики с черна магнитна лента и други две с надпис VISA. По-късно в дома на Табаков намерили други пластики, чужда лична карта, компютърна конфигурация и близо 800 лева в банкноти с номинал 10 лева. След първоначалното задържане на Табаков и Джeбаров е бил привлечен като обвиняем и 37-годишният Красен Попов, който след близо две седмици общодържавно издирване бил задържан на Дунав мост, при опит да напусне страната.
Варненският апелативен съд днес не приема мотивите на първата съдебна инстанция, според която завършилото досъдебно производство и фактът, че обвиняемият е привлечен само по едно обвинение, са основания да бъде изменена в по-лека мярката за процесуална принуда. За пореден път апелативната инстанция потвърди обоснования извод, че Златомир е автор на престъплението. Съдът не коментира квалификацията на деянието, а само това, че се касае за тежко по смисъла на закона престъпление, извършено в престъпно сдружаване и с висока обществена опасност. Заради спецификата на престъпното деяние, извършено в съучастие с други лица, продължава да е реална и опасността младият мъж да се укрие или да извърши друго престъпление.
Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден първоначалният арест на Златомир Табаков, разследван за това, че в съучастие с други лица използвали дебитни карти, за да придобият информация за съдържанието на платежните инструменти е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във