Банкеръ Daily

Новини

Апелативният съд оправда обвинените по делото САПАРД

Състав на Софийския апелативен съд, с председател Калин Калпакчиев и членове Калинка Георгиева и Стефан Илиев, оправда обвиняемите по делото САПАРД. Людмил Стойков, Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов бяха уличени за създаване и участие в организирана престъпна група за пране на 7.5 милиона евро, източени по европейската програма. Магистратите отмениха осъдителната присъда спрямо Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, като ги признаха за невинни. Относно Людмил Стойков бе потвърдена оправдателната присъда на първоинстанционния съд.


Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев поясни, след края на заседанието, че в хода на въззивното съдебно следствие са събрани нови доказателства ndash; заключенията на допълнителната банкова експертиза и заключението на съдебно-икономическата експертиза, провединш са разпити на нови свидели, във връзка с извършваните банкови плащания.


От новосъбраните материали, както и при нова преценка на приобщените от първата инстанция и в досъдебното производство доказателства се установи, че подсъдимите не са извършили вменените им престъпления, посочи Калпакчиев.


На първо място, съдът не установи, че Марио Николов, Мариана Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов да са извършвали финансови операции, представляващи банкови преводи посочените от прокуратурата суми от сметките на дружествата бенефециенти по САПАРД към дружеството bdquo;ПАЛМИГРУПrdquo; АД. Установи се, че финансовите операции са извършвани от други лица, поясни съдия Калпакчиев


На второ място, преценката на доказателствата по делото не установи подсъдимите по делото да са се намирали в такива отношения, които отговарят на организираната престъпна група по смисъла на наказателния закон, заяви още председателят на съдебния състав.


Осъщественото от прокуратурата разделяне на наказателното производство в досъдебната му фаза стои в основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело. С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона, заяви още съдия Калпакчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във