Банкеръ Daily

Новини

Антикризисните мерки на ГЕРБ, приети през октомври, не са изпълнени, твърди опозицията

Антикризисните мерки на ГЕРБ, приети през октомври, чийто срок за реализация бе 27 април 2010, не са изпълнени. Тази оценка направи парламентарната опозиция в лицето на ДПС и Коалиция за България. Според БСП са необходими спешни мерки на кабинета, за да излезе страната от икономическата криза. Левицата и ДПС демонстрираха завидна активност преди празничните дни в пленарната зала. Обществото е превърнато във фокус-група, върху която се тестват всички идеи, сутрин и вечер, а участниците сме в любопитен социологически експеримент, заяви в началото на дебата депутатът-социалист Ангел Найденов. Той очерта мрачна картина на икономиката в момента и заяви, че правителството не е в състояние да изведе страната от кризата. Според него има 4 групи мерки, сред които 80% са нереализираните. Ако те бяха изпълнени, ние днес трябваше да живеем в безоблачно настояще, иронично отбеляза Найденов. Той прогнозира, че кабинетът на Бойко Борисов ще се превърне в кабинет не на европейското развитие на България, а в кабинет на кризата.
Пламен Орешарски изнесе урок по финанси на новата власт като степенува грешките на кабинета. Като фатална и най-голяма той посочи отказа за фиктивни мерки и замяната им с пиар ефекти. Според ексфинансовия министър членството в ERM2 е било превърнато в самоцел, а рязкото фискално затягане и рестрикциите са довели икономиката до замръзване, а малко преди това до прегряване. Орешарски заяви, че за първи път през прехода е бил приет бюджет без никакви буфери. Според него основната опасност не е бюджетният дефицит, а стопиране на преките чуждестранни инвестиции.
От ДПС се обявиха срещу орязването на доходи и пенсии. Няма да подкрепим подобни мерки, защото те имат прокризисен характер, заяви Алиосман Имамов. Според управляващите обаче опозицията се чувства пренебрегната, защото кабинетът не иска да ползва услугите й.
Чувствата се встрани от събития, но там и е мястото, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Вашата реформа беше 3-5-8, разкри схемата той и уточни, че става въпрос за назначение и разпределения на средства под масата. Правителството върви във вярна посока и още в първия ден, когато дойде на власт взе мерки... Вие всъщност нищо не реформирахте, обвини опозицията той и добави, че не само в момента има реформи, но догодина те ще дадат резултати и опозицията отново ще изгуби изборите. Има капитан, който води към спасителния бряг, защото сме запушили пробойните, коментира още Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във