Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

Военният министър Аню Ангелов ще участва в двудневната неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 24 и 25 февруари в Будапеща в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Срещата ще председателства върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън. В нея ще участват още генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, както и представители на Европейската комисия, Военния комитет на ЕС, Военния секретариат на ЕС, Съвета на ЕС, командващите на военните операции на ЕС, и изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана.
Срещата ще започне днес с работна вечеря, по време на която командващите на военните операции на ЕС ще изнесат подробна информация. По време на дискусията ще бъдат обсъдени изграждането на регионални способности в морските пространства в зоната на Африканския рог и Западния Индийски океан, подготовката на сомалийските сили за сигурност и бъдещата роля на Европейския съюз по отношение на Босна и Херцеговина и операция „Алтея”.
На работни сесии през следващия ден министрите на отбраната на страните-членки на ЕС ще обсъдят въпроси по основните направления на Общата политика за сигурност и отбрана и сътрудничеството с други международни организации (НАТО и ООН).

Facebook logo
Бъдете с нас и във