Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

Военният министър Аню Ангелов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 23 и 24 септември в Гент в рамките на белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС. В нея ще участват още генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, както и представители на ООН, на Европейската комисия, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.
Срещата ще председателства Питер де Крем, министър на отбраната на Кралство Белгия и ще се проведе в три работни заседания. Сред основните теми ще бъдат новите инструменти, които договорът от Лисабон осигурява в изпълнение на целите и задачите на Общата политика за сигурност и отбрана. Наред с това ще бъде дискутирано влиянието на финансовата и икономическа криза в областта на отбраната и сигурността и стремежа на държавите-членки за търсене на нови форми на сътрудничество, чрез които да се прави повече и по-добре с по-малко средства.
Срещата ще започне на 23 септември с работна вечеря, в която чрез видео-конферентна връзка ще участва върховният представител на Съвета по Общата външна политика и политика за сигурност Катрин Аштън.
На 24 септември срещата ще продължи със заседания, посветени на изграждането на необходимите способности (военни и гражданско-военни) за осигуряване на операциите в отговор на кризи на ЕС. Ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество чрез принос и съвместно използване на способности. По време на заседанието се очаква министрите на отбраната да оценят сътрудничеството между НАТО и ЕС по отношение изграждането на способности и да обсъдят възможностите за сътрудничество с партньорите за увеличаване на капацитета за действие на ООН и Африканския съюз.
Неформаланата среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС е част от подготовката на заседанието на Съвета „Външни работи” през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във