Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов: Не сме искали от САЩ да има постоянно разположени американски войски в България

bdquo;Не сме искали от САЩ да има постоянно разположени американски войски в Българияrdquo;, заяви в предаването bdquo;Денят започваrdquo; на БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов и категорично опроверга излезли публикации по темата.


Водените разговори в Държавния департамент и в Пентагона са били насочени към повишаване на броя на съвместните учения и бойна подготовка и по-интензивното използване на съвместните бази и съоръжения в съответствие с подписаното през 2006 г. Споразумение между двете държави. Споразумението предвижда за съвместно използване три бази ndash; една сухопътна и две авиационни, и един склад, в които могат да се разполагат до 2500 войници на ротационен принцип, но не постоянно.


nbsp;bdquo;На практика това Споразумение дава възможност в момента да провеждаме съвместни учения и тренировки със САЩ. Това е един прекрасен начин да се повишава подготовката на Българската армияrdquo;, разясни Аню Ангелов и посочи: bdquo;През тази година имаме общо 44 учения на територията на страната и в Германия. Следващата година ще имаме 64. Само на наша територия вместо 16 тази година, ще имаме 29 догодинаrdquo;, каза още министърът.


Той обясни, че във фокуса на усилията за реализиране на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител е да се намери балансът между способностите, качеството, въоръжението, обучението и поддръжката и средствата, които българската държава може да отдели от 2014 до 2020 г.


За да се намери отговор на този въпрос, министърът посочи, че екип от цивилни и военни експерти, сред които авиатори, икономисти, юристи и др., са направили задълбочен анализ върху всички постъпили предложения и са направили независима оценка въз основа на специална методика за оценяване на всички качества по точкова система. bdquo;В края на краищата те ще кажат, а не ние политиците кой вариант да се избереrdquo;, заяви Ангелов. bdquo;За нас не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има. Още колко хиляди часа той може да налети без основен ремонт и какво може да прави.rdquo;, допълни министърът.


Той коментира още, че няма повишен отлив на военнослужещи поради променените условия за пенсиониране, както и че към момента не се обсъжда българско участие в евентуална операция срещу Иран или Сирия и че няма взето решение по линия на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във