Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов: Жените във въоръжените сили доказват ежедневно своите качества и способности

Жените във въоръжените сили доказват ежедневно своите качества в различни области на отбраната.”. Това заяви военният министър Ангелов по повод Международния ден на жената 8 март, който по случай празника, заедно с началникът на отбраната генерал Симеонов, се срещнаха с жени военнослужещи от МО и армията. „Влиянието, което оказват жените в редиците на въоръжените сили, е благотворно. Те имат друг поглед и дават друга перспектива при решаването на различните задачи.”, каза генерал Симеонов по време на срещата.
Подполковник Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи изрази своята благодарност към ръководството на министерството за добрия диалог при решаването на различни проблеми и новия подход на работа по въпросите на равнопоставеността. Тя подчерта, че се изготвя План за прилагане на Резолюция 1325 но ООН за жените, мира и сигурността, който ще бъде важен документ в национален и международен план за прилагането на евроатлантическите политики в тази област.
Министър Ангелов подчерта, че отмяната на Наредба 14, ограничаваща определени длъжности за жени, е силен и ясен политически сигнал, че единственият критерий за кариерно развитие на военнослужещите са качествата и способностите. „Въпросите на равнопоставеността и толерантността не могат да бъдат решавани само със законодателни мерки, необходими са също така активна работа, добра комуникация и ежедневно доказване.”, допълни той.
В срещата участваха представители на ръководството на Сдружението на жените военнослужещи, жената с най-висок чин в Българската армия, полковник Четрокова-Бекярска и сребърните медалистки от Световното военно първенство по зимни спортове – 2011.
На тържествена церемония министър Ангелов връчи на състезателките от Представителния отбор на Въоръжените сили награден знак „За вярна служба под знамената”, дамски кръст – втора степен, за спортно майсторство, воля и силен дух. Капитан Ваня Хаджиева от Сухопътни войски, редник Деница Вълчева и цивилен служител Десислава Донева от Военновъздушните сили завоюваха сребърен медал на Световното военно първенство по зимни спортове – 2011 в Сараево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във