Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов: „Интелигентната отбрана” изисква все по-тясна координация в НАТО и преодоляване на стереотипите

„Благодарение на реформите в отбраната, които протичат в момента, България ще бъде в състояние да реализира своя дял от отговорности, произтичащи от Стратегическата концепция на Алианса и от Договора от Лисабон, и следователно ще може да изгради своята „интелигентна отбрана”. Това заяви военният министър Аню Ангелов в доклада си, изнесен на Националната конференция на тема „Интелигентната отбрана: националната отбранителна политика и инвестициите в отбраната през второто десетилетие на 21-ви век”. Форумът е организиран от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” и се провежда по повод седмата годишнина от пълноправното членство на България в НАТО.
„За да можем да имаме „интелигентна отбрана”, все повече ще разчитаме на обединяване на усилията ни и на ресурсите ни с тези на нашите съюзници. Това значи, че там, където способностите са скъпоструващи по отношение на придобиване, поддръжка и подготовка на личния състав, отсега нататък ще разчитаме на все по-тясна координация между държавите-членки на НАТО, и най-вече, на съседните на България страни от Алианса”, подчерта Ангелов. „Убеден съм, че обединяването на способности и споделянето на разходите (‘pooling and sharing’), и поставянето на засилен акцент върху изграждането на съвместни способности ще направят Алианса по-силен и много по-ефективен”, изтъкна още Аню Ангелов. Той посочи, че и пред страните от Югоизточна Европа се откриват възможности за придобиване на многонационални отбранителни способности, които самостоятелно те не биха могли да си позволят в обозримо бъдеще.
Ангелов уточни,че визията за „интелигентната отбрана”, лансирана от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предполага да се излезе от шаблона на досегашните схващания и да се търсят нови решения и пътища, за които досега не се е предполагало, че могат да бъдат реализирани. „За да стане това, обаче, най-напред трябва да проявим интелигентност в мисленето си”, подчерта още министърът на отбраната.
По повод седмата годишнина от членството на България в НАТО министър Ангелов призова обществото да се освободи от стереотипните нагласи, останали в наследство от времената на Студената война и блоковото противопоставяне, като например да виждаме нашите съюзници около нашите граници като някакви мними противници под прикритие.
В заключение министърът на отбраната Аню Ангелов изтъкна, че в една или друга степен, кризисните събития в Северна Африка, широкия Близък Изток и най-вече в Либия, засягат и България. За да може страната да посрещне предизвикателствата където и когато възникват е необходимо да се гради и развива именно „интелигентна отбрана”, подчерта министир Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във