Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов и Марси Рийс задълбочаване на военно сътрудничество

bdquo;В сферата на отбраната сътрудничеството между България и САЩ е стратегическо и продължава да се задълбочава в редица области и инициативиrdquo;. Това заяви военният министър Аню Ангелов на среща с новия посланик на САЩ Марси Рийс. Той посочи като пример, че само през изминалата година процентът на съвместни учения е повишен значително.


Ангелов похвали доброто взаимодействие при използването на съвместните българо-американски бази. Според него този проци трябва да продължи и в бъдеще, като използваемостта и значението на полевия учебен полигон bdquo;Ново селоrdquo; трябва да е все по-голямо за двете страни и за региона. Изграждането на съоръженията в него ще приключи до края на годината когато той ще е напълно готов за оперативно използване.


Аню Ангелов изрази даде оценка за доброто взаимодействие при подготовката на първата батальонна бойна група, чиято сертификация предстои на 19 октомври в германския град Хохенфелс. Той изтъкна и значението на редица програми на американското правителство за обучение и подготовка на военнослужещи от българските въоръжени сили, като FMF, IMET и др., през които са преминали стотици служители от системата.


Ангелов и Рийс обсъдиха и сътрудничеството на въоръжените ни сили с Националната гвардия на щата Тенеси, чиито представител ще се включи в работата на Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, приоритетен проект на България по инициативата за bdquo;Интелигентна отбранаrdquo;. Те разговаряха още за взаимодействието на войските на двете държави в Афганистан и за хода на операцията на ISAF.

Facebook logo
Бъдете с нас и във