Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов: България има готовност да участва с два медицински екипа от ВМА по границите на Либия

НАТО ще проведе военна операция в Либия само ако има ясна необходимост, при ясна правова основа с нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН и само твърда подкрепа на страните от региона. Това бе основното решение около което се обединиха министрите на отбраната на страните-членки на Алианса на неформална среща в Брюксел на 10 март.
Според резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН, може да се пристъпи към политически действия, към осигуряване на хуманитарна помощ и изграждане на морски и въздушен мост за доставка на храни и стоки, както и за евакуиране на хора, които искат да напуснат Либия.
България има готовност да участва с два медицински екипа от ВМА по границите на Либия с Египет и с Тунис и да преодстъпи часове от правото си на ползване на стратегическия военнотранспортен самолет С-17 при операция на НАТО в Джамахирията. Това съобщи военният министър Аню Ангелов, който участва в срещата на министрите в Брюксел.
„Не предвиждаме възможност за друг наш ангажимент, тъй като в момента нямаме нито въздушни, нито морски транспортни средства, които могат да се включат в осигуряването на хуманитарна помощ”, съобщи още Ангелов. На заседанието министър е подчертал, че съседните на Либия страни също е редно да участват в евентуални действия за решаване на ситуацията в Джамахирията.
На срещата министрите на отбраната са взели решение силите и средствата, които се намират в района и изпълняват различни задачи, да бъдат съсредоточени в централната част на Средиземно море, за да се наблюдава спазването на резолюцията на Съвета за сигурност за налагането на оръжейно ембарго. В същото време военните експерти на НАТО продължават планирането на различни варианти, които да бъдат приложени в решаването на тази криза.
Необходими са координирани усилия между ООН, ЕС, Африканския съюз, Арабската лига, Ислямската конференция за решаване на кризата, бе единодушната мнение на министрите на отбраната на НАТО.
„Всички колеги изразихме тревога от влошаването на ситуацията в Либия, от разрастването на насилието срещу цивилни, използването на тежко въоръжение, включително и самолети”, добави още министър Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във