Банкеръ Daily

Новини

Аню Ангелов: България и САЩ ще си сътрудничат във военната област

Министърът на отбраната Аню Ангелов разговаря в САЩ със заместник-секретаря по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент на САЩ Роуз Готемьолер.


Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси. Министър Ангелов благодари за оказаната досега помощ от САЩ при преодоляването на последиците от взривовете в района на Челопечене, както и за отпуснатите средства за унищожаване на излишни за българската армия оръжия и боеприпаси. Двамата събеседници се договориха това сътрудничество да продължи и занапред.


Роуз Готeмьолер отбеляза богатия опит, който България има в областта на контрола и съхранение на въоръжение и боеприпаси и изрази надежда, че той ще бъде споделен и с други страни от региона на Югоизточна Европа. Тя изказа и благодарност за участието на България в операцията на НАТО в Афганистан. Министър Аню Ангелов потвърди ангажимента на България да участва до края на 2014 година с контингент за охраната на летището в Кандахар, както и да обучаваме афганистански сили за сигурност след този срок, съобразно приетата от правителството стратегия.


Двамата дадоха много висока оценка на цялостното сътрудничество между двете държави във военната област.


Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе среща в Пентагона със секретаря на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли. Двамата обсъдиха перспективите за сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни и възможностите за повишаване на техните оперативни способности. Майкъл Донъли изказа задоволството си от възможността американските военновъздушни сили да тренират в България. Министър Аню Ангелов подчерта, че съвместните учения са изключително важни за подготовката на пилотите и предложи летище Граф Игнатиево да се използва по-активно за тренировки. Той отбеляза, че летището е обявено за обект за съвместно ползване в Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а през последните години е модернизирано със средства от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.


Министърът на отбраната Аню Ангелов е част от делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във