Банкеръ Daily

Новини

Ангелов: Въвеждането на пенсионна възраст на военните им дава по-голяма сигурност

bdquo;С въвеждането на възраст за пенсиониране, военнослужещите не губят никакви социални придобивки и запазват обезщетенията, предвидени в Закона за въоръжените сили при освобождаване от службаldquo;. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ 1.


Той подчерта, че според предложения режим военнослужещият ще може да напусне армията при 27 години стаж, да получи 20 заплати обезщетения, а пенсия ще започне да получава при навършване на съответната възраст за пенсиониране, според званията (за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери ndash; 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории ndash; съответно 42 г. и 44 г. ).


Същевременно, министърт няма да може по свое усмотрение да освободи военнослужещ само въз основа на 27 г. стаж, без да е навършил съответната възраст за пенсиониране.


Ангелов призова военнослужещите да задават своите въпроси по имейл и да се информират от Министерството на отбраната и своите командири.


Той напомни на членовете на офицерска легия bdquo;Раковскиldquo;, че според Закона те нямат право на синдикална дейност, както и да коментират отбранителната политика, неразделна част от която е и политиката по доходите в системата на отбраната.


bdquo;Събралите се вчера 30-40 души във Военния клуб са членове на легия bdquo;Раковскиldquo;. С мое разрешение им бе предоставена зала, за да се съберат и обсъдят направените от мен предложенияldquo;, отбеляза министър Ангелов и обясни, че той лично се е срещал с ръководството на легията и разчита на диалог. Той припомни, че те не могат да говорят от името на всички военнослужещи в Българската армия, защото не представляват войнишкия и сержантския състав, както и цивилните служители в системата на отбраната.


Ангелов подчерта, че предложението не е окончателно. bdquo;Ако при обсъждането на бюджета за отбрана не видя увеличение на Фонд работна заплата, аз моментално ще оттегля предложениетоldquo;, каза министърът.


На въпрос, дали Министерският съвет е превел необходимата сума за извършени полети с военна техника, Ангелов отговори, че до другата седмица МС ще преведе сумата по сметка на МО.


bdquo;Военновъздушните сили имат право да возят не само мен, а и министър-председателя, както и представители на институцииldquo;, отбеляза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във