Банкеръ Daily

Новини

Ангелов: Получих мандат да преговарям за нови изтребители

bdquo;Министерският съвет одобри моя доклад по отношение на купуване на нов боен самолет и ми даде мандат за преговори с държави, които разполагат или произвеждат такива многоцелеви изтребители. До 1 март 2013 г. трябва да докладвам пред правителството за резултатите от тези преговориldquo;. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов след края на днешното заседание на кабинета.


Той обясни, че ще води разговори със страните, представили оферти - Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция, след което ще докладва на Министерския съвет и ще предложи инвестиционен проект за конкретен тип самолет. Ангелов напомни, че за сключването на договор, който надхвърля 100 мил. лв., решение трябва да се вземе от Народното събрание.


В отговор на журналистически въпрос за броя на самолетите, министърът на отбраната уточни, че нов тип многоцелеви изтребител не означава една машина. bdquo;По нашите разчети трябва да са минимум осемldquo;, каза Ангелов. Той допълни, че в решението на Министерския съвет няма определена сума от гледна точка на свободата на водене на преговорите.


Ангелов уточни, че с реализацията на проекта ще се реши проблем, с който три правителства досега не са успели да се справят, визирайки кабинети Костов, Сакскобургготски и Станишев.


Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната от инвестиционния план-програма до 2020 година. За неговата реализация интегриран екип от експерти разработи оперативни и тактико-технически изисквания към новия модел основен боен самолет, както и пълен финансов анализ на възможностите на бюджета на военното ведомство.


Новият изтребител трябва да покрива стандартите на НАТО и да предлага широк спектър способности в основните задач въздух-въздух и въздух-земя. Той трябва да замени МиГ-21 и СУ-25, които са сизтичащ ресурс .

Facebook logo
Бъдете с нас и във