Банкеръ Weekly

Новини

Ангелкова разчиства туристическите сдружения

Министерството на туризма възнамерява да заличи 37 нередовни туристически сдружения от Националния туристически регистър. Новината дойде от пресцентъра на самото ведомство. Експертите на министър Николина Ангелкова са констатирали, че тези сдружения не са подали задължителната  декларация, която съдържа списък с брой техни членове, както и информация за платения от тях членски внос за предходната година и доказателства за редовна организационна дейност, съгласно приетия устав на съответното сдружение. Законът за туризма задължава този тип организации да предоставят тези данни всяка година до края на месец май.

От Министерството съобщават, че всички сдружения официално ще бъдат информирани за започването на процедурата по тяхното заличаване. След като получат уведомленията, те ще имат възможност да изпълнят изискванията на Закона в  три дневен срок като изпратят декларациите си. Ако не го направят, просто ще бъдат заличени от Националния туристически регистър. Освен това ще им бъде отнето издаденото от ведомството удостоверение. Общият брой на вписаните в регистъра туристически сдружения в момента е сто деветдесет и един. След заличаването им имената им ще бъдат премахнати от регистъра, но те ще продължат да съществуват като юридически лица с нестопанска цел, допълват от Министерството на туризма.

Освен с разчистването на сдруженията министър Ангелкова  се е заела и със спиране на дейността на  апартаментен хотел "Бяла бийч ризорт" в Бяла. За да реализира намеренията си тя е решила да поиска съдействието на Комисията за защита на потребителите.

Причината е, че хотелът е работил без категоризация. Нарушението е установено при инспекция на хората на туристическата началничка на място, които са извършили проверката съвместно с Националната Агенция за приходите.

До 2015-а хотелът е имал валидна категоризация от две звезди, определена от община Бяла. Според закона категоризацията до две звезди се издава от съответната община, а Министерството на туризма категоризира обектите от три звезди нагоре.

От две години обаче хотелът е упражнявал дейност в нарушение на Закона за туризма. През 2016-а  собствениците му са подали искане за повишаване на категорията на хотела в Министерството на туризма, но са получили отказ заради несъответствия на документите с туристическия закон.

Ангелкова е категорична, че в този случай ще поиска да бъде наложена  максималната по закон санкция, която е в размер на 10 хил. лева. Тази активност на туристическото ведомство е провокирана от получена в министерството колективна жалба от собствениците на апартаментите в комплекса. Министърът призова собствениците и управителите на обекти да бъдат стриктни, тъй като категоризацията за местата за настаняване е задължителна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във